Arheološki lokalitet Kamenica

Sljedeće godine obilježava se 1700 obljetnica Milanskog edikta, jednog od događaja koji je bio prekretnica u povijesti zapadne civilizacije. Te 313. godine izdan je edikt o toleranciji, čime je kršćanstvo izašlo iz ilegale te je dopušteno njegovo javno ispovijedanje. Bio je to važan prijelomni trenutak koji će snažno utjecati na daljnji razvoj kulture i umjetnosti Europe.

U svijetlu te obljetnice, diljem Europe pripremaju se brojne prigodne izložbe i druge manifestacije, a posebna pozornost posvećuje se lokacijama s ranokršćanskim objektima iz 4./5. st., u većini slučajeva sačuvanih samo u arheološkom sloju. Iako je na području sjeverne Hrvatske nedvojbeno postojanje sakralnih objekata iz tog vremena, osobito na području gradova poput Siska, Osijeka i Vinkovaca, gusta izgrađenost suvremenih gradova nije omogućila čvrstu potvrdu za njihovu ubikaciju.

Ipak, zahvaljujući suvremenim arheološkim metodama, na lokalitetu Kamenica u Vinkovcima, geofizičkim su istraživanjima nedavno precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. st. Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su i ostaci brojnih grobnica. Čitav kompleks proteže se na površini od gotovo 1 ha, a sama crkva i krstionica s crkvenim dvorištem na više od 4000 m². Crkva je dimenzija 34×15 m, a osmerokutna krstionica promjera je 7,5 m.

Povijesni podaci dokazuju postojanje biskupije u antičkim Cibalama kao jednom od centara provincije Panoniae secundae, što ukazuje na kontinuitet kršćanskog djelovanja na području grada i prethodnicu i uvjet nastanka jednog ovakvog kompleksa. Budući da površinski arheološki ostaci upućuju na bogato ukrašen ranokršćanski objekt s mramornim oplatama i polikromnim žbukama, a veličina i organizacija kompleksa na važnu javnu namjenu, taj je nalaz senzacionalan jer do sada nije pronađen ni jedan sličan nalaz u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Istraživalo se georadarom, magnetometrom, geoelektričnim i mikroseizmičkim mjerenjima, a interdisciplinarni tim koji se sastoji od arheologa, geologa i fizičara tim je metodama u potpunosti nedestruktivno otkrio ostatke zidova, temelja, podnica, zidanih grobnica i sarkofaga koji se nalaze od 0,5 do 2,5 m ispod površine tla.

Istraživanje je organizirao Gradski muzej Vinkovci (voditelj projekta bio je Hrvoje Vulić, dipl. arheolog), koji je ovogodišnje radove proveo u suradnji s tvrtkom Georheo d.o.o. (voditelj geofizičkih istraživanja bio je Goran Skelac, dipl. arheolog). Prvi dio geofizičkih radova financirao je Muzej, dok je drugi dio nedestruktivnih istraživanja financiralo Ministarstvo kulture koje je odlučilo sudjelovati u pomoći u daljnjoj realizaciji toga iznimnog projekta vinkovačkog muzeja.

Kamenica animacija

 

Total Page Visits: 3534 - Today Page Visits: 1