Galerijski odjel

Galerijski odjel Gradskog muzeja Vinkovci u vremenu svog postojanja doživljavao je određene promjene u svom djelovanju, i u osnovi izrastao je iz Likovne zbirke Muzeja. Ona je stvorena akvizicijama i većim dijelom do­nacijama građana, samih umjetnika, ali i drugih kulturnih i političkih subjekata.

Nakon 24 godine samostalnog djelovanja, usporedo s demokratskim promjenama 1990. godi­ne donesena je odluka da se dvije institucije, muzejska i galerijska, sjedine u jednu. Njen naziv je Gradski muzej Vinkovci, a Galerija umjetnosti čini jedan od njegovih odjela. Od 2004.godine nosi ime velikana naše suvremene umjetnosti  vinkovčanina Slavka Kopača.

Od osnivanja do danas Galerijski odjel odjelu organizirao je oko tri stotine izložbi različitog karaktera.

Fond galerijskog odjela danas sadrži djela stvaralaca rođenih u Vin­kovcima ili na širem području Slavonije, a pripa­daju razdoblju prije i između dva svjetska rata. Posjed umjetničkih ostvarenja značajnih hrvat­skih autora XX. stoljeća predstavlja posebitu vri­jednost. Značajna cjelina je zbirka Vanje Radauša , te ostavština Ivana Domca.

Posebna se briga vodi o poticanju likovnog stvaralaštva u Vinkovcima kao i širem području, sakupljanju djela ranijih vremena, te praćenju suvremene umjetnosti.

Cjelokupna građa Galerijskog odjela nalazi se u:

  • Zbirka slikarstva
  • Zbirka skulptura
  • Zbirka grafike
  • Zbirka crteža

Javni poziv Galerije likovnih umjetnosti „ Slavko Kopač „ za izlaganje u 2013. godini

Voditelj galerijskog odjela je

kustos Ivica Belamarić,prof.

tel. 032/331-062, ivica@muzejvk.hr

Total Page Visits: 5170 - Today Page Visits: 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)