Konzervatorsko-restauratorski odjel

Od Preparatorske radionice za keramiku osnovane 1976. godine do danas kada Konzervatorsko-restauratorski odjel djeluje s tri specijalizirane radionice za metal, keramiku i tekstil, primarna djelatnost muzejskih konzervatora-restauratora i restauratora tehničara je preventivna zaštita, konzervacija i restauracija muzejske građe.

Gradski muzej Vinkovci je muzej općeg tipa, stoga se svakodnevno susrećemo s vrlo različitom muzejskom građom arheološkog, etnološkog, povijesnog i umjetničkog značaja. U okviru specijalnosti za koju je pojedini djelatnik Odjela educiran, procjenjujemo stanje očuvanosti svakog muzejskog predmeta individualno, a zatim primjenjujemo odgovarajuće kompleksnije konzervatorsko-restauratorske zahvate i manje zahvate estetske ili kurativne prirode poštujući etičke kodekse struke. Cilj konzervacije i restauracije je zaštita muzejske građe od daljnjeg propadanja, vraćanje i očuvanje izvornog oblika što omogućuje daljnju stručnu i znanstvenu obradu kao i prezentaciju na povremenim izložbama i u stalnim postavima.

Uz primarnu djelatnost, tradicionalno se u radionici za keramiku izrađuju i suveniri po uzoru na značajne i zanimljive muzejske predmete iz arheoloških i etnoloških zbirki.

Vizija Odjela je kontinuirano ulaganje u opremljenost radionica i edukaciju stručnih djelatnika u skladu sa suvremenom konzervatorsko-restauratorskom strukom koja je danas neizostavna karika u zaštiti, interpretaciji i prezentaciji kulturne baštine.

 

Djelatnici Konzervatorsko-restauratorskog odjela:

 

Radionica za metal:

Edina Balić, voditeljica Odjela

konzervatorica – restauratorica uže specijalnosti: predmeti iz arheološkog konteksta (metal)

edina@muzejvk.hr

 

Krešimir Janošić

restaurator tehničar uže specijalnosti: predmeti iz arheološkog konteksta (metal) kresimir@muzejvk.hr

 

Radionica za keramiku:

Mirjana Pjevac

konzervatorica – restauratorica uže specijalnosti: predmeti iz arheološkog konteksta (keramika)

mirjana@muzejvk.hr

 

Total Page Visits: 4135 - Today Page Visits: 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)