Pedagoško-edukativna služba Gradskog muzeja Vinkovci

 

Uvođenjem pedagogije u muzejsku struku 1922. godine, naglasak se stavlja na važnost organizirane edukacije u muzejima s ciljem upoznavanja posjetitelja s muzejskom građom i znanjima kojima muzejska ustanova raspolaže. Edukativna djelatnost muzeja je spona između muzejskog sadržaja i posjetitelja muzeja.

Važno je djecu, ali i odrasle na zanimljiv i interaktivan način upoznati s muzejskim svijetom, prostorom i kulturološkim vrijednostima. Muzejski pedagozi čine muzejsku građu pristupačnijom posjetiteljima, s posebnim naglaskom na obogaćivanje temeljnih spoznaja o zavičajnoj povijesti koje se stječu u školi. Osim što rade na kulturnom obrazovanju djece i mladih, navikavaju ih posjeti kulturnim ustanovama.

Edukativne aktivnosti muzejski pedagog organizira u muzeju i izvan njega te je u kontaktu s odgojno-obrazovnim institucijama (vrtići, škole, fakulteti), sa udrugama, institucijama i agencijama koje djeluju na polju edukacije i kulture, ali i na polju turističke djelatnosti.

U svom poslu se pedagozi ne bave samo školskom i predškolskom djecom, već komuniciraju s pojedincima i grupama od predškolske dobi do osoba treće dobi i osoba s posebnim potrebama, tako pokrivajući području cjelokupnu andragošku djelatnost.

Pedagoško-edukativna služba Gradskog muzeja Vinkovci djeluje kroz stručna vodstva, predavanja, radionice, edukativne izložbe te blisku komunikaciju uz uvažavanje različitosti svoje publike kako bi svaki posjetitelj muzeja postao aktivni sudionik kulturnog života svoje sredine.

 

Ines Minga, muzejski pedagog 

tel. 032/332-504, ines@muzejvk.hr

Total Page Visits: 3489 - Today Page Visits: 1