IZLOŽBA U ULMU

U četvrtak 21. travnja 2016. godine u 19. sati u prostoru Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu (Donauschwäbisches Zentralmuseum im Ulm) svečano je otvorena izložba pod nazivom VINKOVCI SCHNITTPUNKT DER KULTUREN / 8000 JAHRE GESCHICHTE AUS KROATIEN[(VINKOVCI SJECIŠTE KULTURA / 8000 GODINA POVIJESTI IZ HRVATSKE)

 

Na otvaranju izložbe su govorili:

  1. Ravnatelj Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu gospodin Christian Glass
  2. Ravnatelj Gradskog Muzeja Vinkovci Danijel Petković
  3. Generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu gospodin Slavko Novokmet koji je govorio u ime ministra kulture Republike Hrvatske Zlatka Hasanbegovića
  4. Aida Bremer njemačka spisateljica i prevoditeljica hrvatskog podrijetla rođena u Splitu

Otvaranju izložbe je nazočila i dogradonačelnica Ulma gospođe Iris Mann.

Virtuoznim izvedbama na pianu otvaranje Izložbe je uveličala njemačka pijanistica  hrvatskog podrijetla Diana Brekalo sa skladbama Mladene Tarbuka,  Johannesa Brahmsa i  Ive Josipovića.

O izložbi

Izložba je nastala na tragu dugogodišnje suradnje Gradskog muzeja Vinkovci s Središnjem muzeju podunavskih Švaba u Ulmu (Donauschwäbisches Zentralmuseum im Ulm)  prije svega počevši od 2013.  godine kada je u istom Muzeju otvorena izložba pod nazivom “Između Jadrana i Dunava. Kulturna raznolikost Hrvatske / Zwischen Adria und Donau. Kroatiens kulturelle Vielfalt“, inače ostvarena u suradnji Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu s partnerima iz Hrvatske: Gradskim muzejom Vinkovci, Muzejom Slavonije iz Osijeka  i Njemačkom zajednicom – Zemaljskom udrugom Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka.

Tijekom gostovanja muzejskih djelatnika iz Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu (ravnatelja Christian Glass i Leni Perenčević) u Vinkovcima na Vinkovačkim jesenima 2013. godine dogovoreno je gostovanje izložbe Gradskog muzeja Vinkovci pod nazivnom The oldest town in Europe – Vinkovci / Najstariji europski grad – Vinkovci.

Izložba VINKOVCI SCHNITTPUNKT DER KULTUREN / 8000 JAHRE GESCHICHTE AUS KROATIEN (Drugo ime izložbe je: “Vinkovci – Europski najstariji grad u gostima Ulmu / Vinkovci – Europas älteste Stadt zu Gast in Ulm”) sastavni je dio programa Festivala podunavskih zemalja u Ulmu (Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm)

u za 2016. godinu.

Izložba sadržava 36 izložbenih panoa dimenzija 180 x 90 cm i 55 autentičnih predmeta iz zbirki Gradskog muzeja Vinkovci u rasponu od 6000 pr. Kr. do prve polovice 20 st.

Od ukupno 36 izložbena panoa 28 se referira na kronološki pregled povijesti Vinkovaca kroz 8000 godina, a ostalih 8 referira se na povijest Nijemaca u Vinkovcima i okolici. Taj završni dio Izložbe ima i svoj podnaslov: IN EIN NEUES LEBEN DEUTSCHSPRACHIGE SIEDLER IN UND UM VINKOVCI

Poseban naglasak je na Vinkovcima gradu s najdužim kulturnim kontinuitetom u Europi u trajanju preko 8000 godina, kao i na povijest Nijemaca u Vinkovcima i okolici u posljednjih 300. godina.

Izložba ima i svoje dvije maskote : vrapca Ulmija – maskotu Ulma i kunu Vinka maskotu vinkovačke strane

Izložbu je s nekoliko zanimljivih muzejskih igara za djecu obogatila gospođa Henrike Hampe iz Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu, a izložba ima i usporednu vinkovačko- ulmsku lentu vremena.

KONCEPCIJA izložbe: Aleksandar Durman, Danijel Petković, Leni Perenčević

TEKSTOVI (autori): Maja Krznarić Škrivanko, Darija Ložnjak-Dizdar, Marko Dizdar, Ivana Iskra-Janošić, Stanko Andrić, Danijel Petković, Ljubica Gligorević, Anita Rapan-Papeša, Henrike Hampe, Leni Perenčević, Sanja Lazanin i Hrvoje Vulić

PRIJEVOD (na njemački): Anita Rapan-Papeša, Leni Perenčević

FOTOGRAFIJE: Darko Puharić, Zvonimir Tanocki, Dražen Bota, Damir Lazanin, Ljubica Gligorević, Robert Valai, Bildarchive des Donauschwäbischen Zentralmuseums und des Stadtmuseums Vinkovci

GRAFIČKO OBLIKOVANJE:

Ivan Antonović

IZLOŽBU FINANCIRALI: Donauschwäbisches Zentralmuseum Im Ulm, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko- srijemska županija i Hrvatska Elektroprivreda
Tiskovna konferencija

U četvrtak 21. travnja 2016. godine u 11.00 sati, a uoči otvorenja Izložbe, u Središnjem muzeju podunavskih Švaba u Ulmu upriličena je tiskovna konferencija za njemačke medije.

Nazočnim njemačkim medijima osim ravnatelja Glassa obratili su se ravnatelj Petković,prof. dr. Alekandar Durman i ostali autori izložbe Leni Perenčević, Anita Rapan Papeša, Henrike Hempe i drugi…

Posjet Dunavskom uredu u Ulmu (Donaubuero Ulm / Neu Ulm)[1]

U četvrtak 21. travnja 2016. godine u 9.30  sati djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci su Danijel Petković, Anita Rapan Papeša zajedno sa Viktorom Lukačevićem predsjednikom Muzejskog vijeća Gradskog muzeja Vinkovci (ujedno i Pročelnik odjela za Turizam i kulturu vukovarsko-srijemske Županije) i uz vodstvo ravnatelja Christiana Glassa posjetili su Dunavski ured u Ulmu (Donaubuero Ulm / Neu Ulm).

Djelatnost Dunavskog ureda kao i Festivala podunavskih zemalja u Ulmu (Donaufest) predstavio direktor ureda gospodin Sebastian Rhim.

Sastanak je trajao 1 sat pri čemu je među ostalim razgovaralo i o mogućim projektima u koje bi se u budućnosti uključio i Gradski muzej Vinkovci.

 

Izlet u obližni gradić Blaubeuren i posjet tamošnjem muzeju ledenog doba Urmu (Urgeschichtliches Museum Blaubeuren)

U organizaciji Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu gosti iz Vinkovaca zajedno s prof. Durmanom posjetili su  18 kilometara udaljeni gradić Blaubeuren u kojem se nalazi suvremeni i vrlo atraktivan muzej lednog doba UrMu kao i srednjovjekovni benediktinski gostinjac i samostan  te vrlo lijepi izvor potoka Blau.